SVERIGES STÖRSTA TRAFIKSKOLA
– Ditt tempo, din livsstil – Vi anpassar din väg till körkortet!

Kraven för C-körkort – tung lastbil

Du som vill ta körkortsbehörighet för tung lastbil hos oss på Mårtenssons måste uppfylla vissa krav – det går till exempel inte att ta körkort för tung lastbil innan man redan har ett svenskt körkort med B-tillhörighet (personbil). Andra krav är:

  • Körkortstillstånd
  • Permanent bosättning i Sverige
  • En ålder på 21 eller över
  • Avklarat ett godkänt förarprov (både teori och praktik)

När det gäller åldern på 21 eller över så finns det ett undantag och det gäller dig som går yrkesförarutbildningen i gymnasieskolan eller om du utbildar dig för att köra godstransporter med tung lastbil hos en annan utbildare i vilket fall åldersgränsen är 18 år.

När det gäller åldern på 21 eller över så finns det ett undantag och det gäller dig som går yrkesförarutbildningen i gymnasieskolan eller om du utbildar dig för att köra godstransporter med tung lastbil hos en annan utbildare i vilket fall åldersgränsen är 18 år.

Har du några frågor som rör kraven för utbildning till tung lastbilsförare så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Mårtenssons Trafikskola – vi svarar gärna på frågor!

Varför ta C-körkort?

Det är verkligen inte alla människor som behöver ta C-körkort, för de allra flesta räcker det gott och väl med ett B-körkort, eventuellt kompletterat med A-kompetens för motorcykel. Det är i stort sett bara personer som ämnar arbeta inom transport som har nytta av C-kompetensen, men ämnar man bli lastbilsförare så är körkort för tung lastbil ett måste.

När man går en utbildning för att köra tung lastbil så lär man sig väldigt många viktiga saker som man senare som yrkesperson måste kunna som ett flytande vatten. Därför är det viktigt att man utbildar sig i anslutning med starten av sin ”karriär”, så att kunskaperna sedan också hålls färska. Det duger sällan att man har ett 20 år gammalt, dammigt C-körkort när man ansöker om jobb som yrkeschaufför för tunga fordon. Även du som vill damma av gamla kunskaper är givetvis varmt välkommen till oss på Mårtenssons Trafikskola!

Det finns ingen anledning att gå en utbildning för att lära sig köra tung lastbil ”bara för att det kan vara bra att ha”, som många gör med körkort för personbilar.

Ta ditt körkort för tung lastbil

Är du sugen på att ta körkort för tung lastbil och kanske satsa på en karriär inom tung transport? Hos oss på Mårtenssons trafikskola kan du få körkortsbehörighet C, som ger rätt till körning av tung lastbil. När man har behörighet för att köra tung lastbil så finns det ingen övre gräns för storlek eller totalvikt av lastbilen man kör, och man får också behörighet att köra personbilar på en totalvikt på över 3500 kg.

Säkerhetskontroll Lastbil

De olika kategorierna

Det finns mer än bara C-körkort för tung lastbil. Kategorierna är inte färre än fyra stycken olika där:

  • C1 ger behörighet för körning av medeltung lastbil på en totalvikt upp till 7500 kg.
  • Tar man C1E-behörigheten så får man lägga till ett släp på sin medeltunga lastbil till en totalvikt av 12 000 kg.
  • C-körkortet ger tillstånd att köra tunga lastbilar utan övre viktgräns
  • CE-kortet ger en behörighet att även addera ett släp till denna tunga lastbil – återigen utan övre viktgräns.

Hos oss på Mårtenssons Trafikskola kan du ta C, C1 & CE samt YKB.

Varmt välkommen att höra av dig till oss om du är sugen på att ta körkort för tung lastbil, vi svarar givetvis på alla frågor som du kan tänkas ha.