SVERIGES STÖRSTA TRAFIKSKOLA
– Ditt tempo, din livsstil – Vi anpassar din väg till körkortet!

Ansökan om körkortstillstånd

Hur ansöker jag om körkortstillstånd?

Genom att besöka korkortsportalen.se väljer du rubriken ”e-tjänster och blanketter” och sedan vidare till ”ansökan om körkortstillstånd” Du kommer här att få fylla i en hälsodeklaration samt få komplettera med ett syntest. Här kan du sedan välja att betala direkt via nätet eller få ett inbetalningskort hemskickat till dig för körkortstillståndet

Var kan jag göra mitt syntest?

Syntest kan göras antingen hos en optiker eller på Mårtenssons Trafikskola. Om du väljer att göra syntestet på Mårtenssons Trafikskola skickar vi in det direkt till dig elektroniskt till transportstyrelsen och kan även hjälpa er att göra er ansökan för körkortstillståndet från grunden.

Privat övningskörning

Hur går jag tillväga om jag vill köra privat?

För att få lov att köra privat ska både handledare och elev först och främst gå på en introduktionsutbildning/handledarkurs och därefter ansöka om ett handledarskap. Denna ansökan görs på www.korkortsportalen.se under rubriken ”Handledare”.

Hur anmäler jag mig till handledarkursen?

Handledarkursen anordnas av oss på Mårtenssons Trafikskola och bokning görs via vår hemsida på vår e-handel under rubriken kurser. Där väljer du antalet på deltagare (handledare + elev) samt betalning görs i samband med bokning. Vid frågor kontakta ett av våra kontor på 010-333 32 31.

Inskrivning och bokning

Jag vill skriva in mig, hur gör jag?

Inskrivning kan göras på all våra kontor men även via vår hemsida under rubriken Inskrivning.

Får jag lov att ha med mig någon i bilen när jag övningskör?

Ja, det får du och det kan vara till exempel din privata handledare eller en familjemedlem om det känns tryggt.

Hur bokar jag in en intensivutbildning?

Första gången du bokar in dig på en körlektion kommer läraren att göra en utvärdering på din körning och stämma av vart i din körning du befinner dig i dagsläget. Därefter kommer ni tillsammans att göra en planering som passar just dig och ha en fortsatt kommunikation efterhand som du utvecklas i din körning.

När kan jag boka halka?

Halkan bokas först in när din lärare har gett dig klartecken. Du ska ha uppfyllt en del moment innan den bokas då du kommer att sitta själv i bilen under halkan och måste därför kunna manövrera bilen själv.

Vilka tider på dygnet kan man köra?

Du kan köra från kl 06.30 och den sista lektionen startar kl 19.20 beroende på vilken lärare du bokar dig med. Observera att detta är vårt schema i dagsläget och att förändringar kan komma att ske.

För er som endast kan köra sena eftermiddagar/kvällar och helger uppmanar vi er att vara ute i god tid, ca 4-5 veckor innan ni vill börja köra eftersom detta är väldigt efterfrågade tider.

Kontakta ett av våra kontor för mer information om körtider på 010-333 32 31.

Vilka bilar kör ni med?

Audi Q2, Audi A3

Avbokning

Vad händer om jag avbokar min körlektion, risketta, halkkörning eller kurs försent?

Om du avbokar försent kommer du att bli debiterad för lektionens/kursens värde. Avbokning för vanliga körlektioner är senast helgfri vardagen innan kl 12. Avbokning för riskutbildningar och kurser är senast 2 helgfria vardagar innan klockan 12. Halkkörningen skall avbokas senast 4 helgfria vardagar innan klockan 12.

Vad händer om jag blir akut sjuk och inte kan komma på min lektion eller kurs?

Om du blir akut sjuk ska ett sjukintyg/intyg från chef, skola eller läkare/vårdcentral uppvisas inom senast en vecka från det faktiska datumet du var sjuk och därmed undviker du att bli debiterad för lektionen.

Vilka tider på dygnet kan man köra?

Du kan köra från kl 07.00 och den sista lektionen startar kl 19.20 beroende på vilken lärare du bokar dig med. Observera att detta är vårt schema i dagsläget och att förändringar kan komma att ske.

För er som endast kan köra sena eftermiddagar/kvällar och helger uppmanar vi er att vara ute i god tid, ca 4-5 veckor innan ni vill börja köra eftersom detta är väldigt efterfrågade tider.

Kontakta ett av våra kontor för mer information om körtider på 010-333 32 31.

Riskutbildningar

Vad innebär riskutbildningarna?

Riskutbildningar är obligatoriska moment som du som körkortstagare måste genomföra för att kunna slutföra din utbildning. Dem består av en teoretisk kurs samt en praktisk. Den teoretiska kursen (riskettan) är på 3 timmar och kräver inga förkunskaper utan är ett förberedande moment inför din körning. Den praktiska (risktvåan) även kallad halkkörning är en övning där du ensam manövrerar bilen och följer de direktiv som ges på Bulltoftabanan.

Hur vet jag att mina riskutbildningar är giltiga?

Riskutbildningarna är giltiga i 5 år från genomfört datum och genom att kontakta transportstyrelsen på 0771-81 81 81 kan du få giltighetstiden för båda utbildningarna bekräftade om du är osäker.

Avgifter

Vad innebär riskutbildningarna?

Vilka fler avgifter tillkommer utöver trafikskolans? Statliga avgifter till trafikverket tillkommer för både teoriprovet samt körprovet. Observera att förändringar på avgifterna kan ske och då hänvisar vi er till www.trafikverket.se. Aktuella avgifter för statliga avgifter hittar du på trafikverkets hemsida

Vad innebär att jag som MC-elev betalar banavgift?

Du som har en aktiv utbildning för MC kommer att spendera mycket tid ute på Bulltoftabanan där ni tränar och genomför olika praktiska moment. För varje kvart du är där ute kostar det 35kr för dig som elev. Denna avgift betalas alltid sist i din utbildning när du har kört upp och blivit godkänd direkt på vårt kontor i Malmö.

Moped

Vad är skillnaden mellan AM-Moped?

Moped klass AM är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt.

Hur gammal måste jag vara för att få lov att ta mopedkort?

14 år och 9 månader ska du minst vara för att kunna påbörja en mopedutbildning och 15 år för att göra det slutförande teoriprovet på trafikverket (Klass I) eller på trafikskolan (Klass II).

Släpbehörighet

Vad är skillnaden på att ta BE-kort eller Utökat?

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg. Körkortsbehörigheten utökad B (B96) är egentligen en variant av det vanliga B-körkortet. Samma förutsättningar gäller, med den skillnaden att du har rätt att dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg. Åldergränsen för båda behörigheterna är 18 år

E-handeln

Hur fungerar e-handeln?

Genom e-handeln kan du enkelt göra betalningar, köpa paket och smidigt ta del av våra erbjudanden. Du betalar med ditt bank- eller kreditkort. Du kan även boka in dig på befintliga handledarkurser.

Kan jag som elev göra framtida betalningar på e-handeln?

Framtida betalningar på e-handeln kan du som elev göra genom att antingen köpa den artikeln det avser specifikt under rubriken ”produkter” eller så kan du ladda ett valfritt belopp på ditt elevsaldo under rubriken ”saldo”.

Delbetalning

Jag vill ta körkort och delbetala, hur går jag tillväga?

För dig som tycker det att det är smidigare att delbetala så samarbetar vi med Wasa Kredit där du kan välja att ta ett räntefritt lån upp till 24 månader. Andra alternativ finns även. För att göra en ansökan ska du infinna dig fysiskt på ett av våra kontor med legitimation där vi kontaktar banken direkt och du får även svar på om det blir beviljat eller ej omedelbart.

Krav: Du ska ha fast jobb sedan 6 månader tillbaka, vara minst 18 år samt du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Utländskt körkort

Jag har ett utländskt körkort men vill nu omvandla det till ett svenskt. Hur går jag tillväga?

Först och främst bör du kolla upp hur länge ditt körkort är giltigt att köra med i Sverige. När kortet inte är giltigt längre ska du ansöka om körkortstillstånd samt genomföra båda riskutbildningarna, riskettan (teoretisk) och risktvåan (halkkörning). Därefter kan du bokas in på teoriprov samt körprov på trafikverket. Mer detaljerad information om utländska körkort hittar du på www.korkortsportalen.se