SVERIGES STÖRSTA TRAFIKSKOLA
– Ditt tempo, din livsstil – Vi anpassar din väg till körkortet!

Dags att ta körkort?

Du gör det tryggt och säkert hos en av Sveriges största och mest respekterade trafikskolor med fler än 100st Audi Q2 manuell & Audi A1 automatväxlade bilar. Vi är naturligtvis medlemmar i STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund. Detta garanterar en kvalitativ och seriös utbildning enligt Transportstyrelsens föreskrifter.

Vi erbjuder utbildning för både automat och manuellt växlade bilar.

Krav för att ta körkort med B behörighet

För att ta körkort med B-behörighet i Sverige måste du först uppfylla ålderskravet, du kan börja övningsköra vid 16 år, men körkortet utfärdas först när du fyllt 18 år. Du behöver även ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen, som du får genom att lämna en hälsodeklaration och eventuellt genomgå en läkarundersökning.

Ett annat viktigt krav är att du ska ha varit folkbokförd i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader innan du kan ta körprovet. Detta säkerställer att du har tillräcklig erfarenhet av de svenska trafikförhållandena. Dessa krav är viktiga för att garantera att alla förare på svenska vägar har nödvändig kunskap och erfarenhet för att bidra till trafiksäkerheten.

Vi hjälper dig ut på vägarna

Hur många körlektioner du behöver innan du är redo för uppkörning är individuellt. Vissa väljer att övningsköra privat med en godkänd handledare till en början medan andra väljer att endast köra på trafikskola.

Vilka behov och förutsättningar du än har hjälper vi dig att bli en trygg förare som kan lösa de situationer som uppstår i trafiken på ett smidigt och naturligt sätt.

Syntest -> Vid ansökan om körkortstillstånd krävs det att du göra en synundersökning som skickas in till transportstyrelsen. Detta gör vi & hjälper dig med kostnadsfritt om du är inskriven hos oss på Mårtenssons trafikskola.

Skriv in dig -> Skriv in dig genom att klicka här

Boka testlektion -> När det är dags att boka din första lektion, en såkallad testlektion, gör du det lättast igenom att antingen ringa oss per telefon: 010 – 333 32 31 eller igenom att logga in på Elevcentralen) som du fått tillgång till vid inskrivning.

Välj paket -> Se våra paket och priser här

Risketta -> Läs mer om Riskettan här

Risktvåa (HALKA) -> Läs mer om Risktvåa (HALKA) här

Uppskrivning/Uppkörning -> Läs mer om förarprov här

Så här bokar du din första körlektion

För att få övningsköra och kunna boka körlektioner måste du vara inskriven som elev på trafikskolan. Du skriver in dig genom att kontakta oss via e-post, telefon eller besöka din närmsta Mårtenssons Trafikskola.

Läraren gör därefter en individuell utbildningsplan som baseras på dina förkunskaper, behov och förväntningar. Har du till exempel aldrig kört förut börjar ni med att du får lära känna bilen och manövrera den. När du lärt dig detta kommer du att fortsätta köra i varierad trafik under skiftande förhållanden.

För att kunna bedöma säkerheten och upptäcka fel och brister på ditt fordon får du dessutom lära dig att utföra en säkerhetskontroll.

 

Säkerhetskontroll Personbil

Riskutbildning Del 1 och 2

För att förbättra nyblivna körkortstagares attityd i trafiken, måste alla elever genomgå en obligatorisk riskutbildning. Den är uppdelad i en teoretisk del, Riskettan, som handlar om alkohol, droger och trötthet. Samt en praktisk del, Halka, som handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Den ligger i slutet av din utbildningsplan då det ställs höga krav på manövreing.Längden på körutbildningen, antalet körlektioner och den totala kostnaden varierar mellan olika personer. Vissa har tränat privat, somliga kombinerar privat körning med övning på trafikskola och andra gör hela utbildningen på skolan.

Den sammanlagda utbildningstiden påverkas av ditt eget intresse, fallenhet, planering och Trafikverkets tillgång på provtider.

8 av 10 av våra elever klarar trafikverkets förarprov på första försöket.

Hjärtligt välkommen till oss på Mårtenssons Trafikskola!

Vanliga frågor och svar

Vad får man köra med ett B-körkort?

Med ett B-körkort får du köra personbil och lätt lastbil där varje fordon har en totalvikt på högst 3500 kg. Du kan hantera de flesta vanliga bilmodeller som är avsedda för privat bruk samt mindre transportfordon. Dessutom får du dra ett släp vars vikt inte överstiger 750 kg. Om vikten av släpet, tillsammans med bilens vikt, inte överstiger 3500 kg, behöver du ingen ytterligare behörighet.

Vad är ett B-körkort?

Ett B-körkort är den vanligaste körkortsbehörigheten i Sverige och många andra länder. Det tillåter dig att köra personbil och andra mindre fordon upp till en totalvikt av 3500 kg. För att erhålla ett B-körkort måste man genomgå både teoretisk och praktisk utbildning, klara av ett teoriprov och ett praktiskt körprov. Körkortet ger även rättighet att dra lätta släp, beroende på fordonets och släpets sammanlagda vikt.

Är B-körkort automat?

När du tar B-körkort kan du välja att övningsköra och avlägga prov med en bil som har antingen manuell eller automatväxlad växellåda. Om du väljer att avlägga ditt prov med en automatväxlad bil begränsas ditt körkort till att du endast får köra automatväxlade bilar. Om du däremot tar körkortet med en manuell växellåda får du köra både manuellt växlade och automatväxlade bilar. Det är därför viktigt att du överväger vilket alternativ som bäst passar dina behov.

Hur mycket får man dra med B-körkort?

Med ett standard B-körkort får du dra ett släp vars totalvikt är högst 750 kg. Om du önskar dra tyngre släp, där släpets och bilens sammanlagda totalvikt överstiger 3500 kg men inte 4250 kg, krävs en utökad B-behörighet, känd som B96. Denna behörighet kräver ytterligare utbildning och prov. För att dra ännu tyngre laster som större husvagnar eller hästtransporter som överskrider dessa vikter, krävs en BE-körkortsbehörighet.