1. Skaffa ett körkortstillstånd
För att börja övningsköra och ta körkort behöver du först och främst ett godkänt körkortstillstånd från Transportstyrelsen som bedömer din lämplighet som förare.
Enklast ansöker du samt betalar avgiften för ditt körkortstillstånd via korkortsportalen.se. Alternativt kan du ringa Transportstyrelsen för att få blanketterna hemskickade.
För att få tillståndet godkänt måste du fylla i en hälsodeklaration och genomgå en synundersökning som kostar omkring 200 kronor. Om du väljer att bli kund och ta ditt körkort hos oss får du en synundersökning gratis.
Det är bra att skicka in ansökan i god tid då handläggningstiden kan vara upp mot två månader. Ett godkänt körkortstillstånd är giltigt i fem år.
Handledartillstånd
Om du vill vara handledare för privat övningskörning måste du ansöka om och bli godkänd för varje elev du önskar handleda. Som handledare anses du vara förare under övningskörningen och har ansvar för att kraven uppfylls.
För att bli handledare för någon som ska ta körkort till personbil (behörighet B) krävs att både du och din elev har genomgått en introduktionsutbildning, som är giltig i fem år. Om din elev vill övningsköra för flera behörigheter, som motorcykel, lastbil och personbil, ansök om dessa samtidigt. Avgiften är per ansökan, inte per behörighet, och ett godkännande kan omfatta flera behörigheter.
2. Skriv in dig hos oss
Ditt körkortstillstånd skall uppvisas vid första besöket på skolan. Vi diskuterar lämplig individuell utbildningsplan utifrån dina förkunskaper och disponibel tid att ta körkort. Om tidigare erfarenhet finns, bokas en testlektion för att kunna nivåbedöma dig som elev.
Du får sedan en utförlig presentation av utbildningen till att ta körkort och dess obligatoriska moment. Du kan även begära en dokumenterad utbildningsplan med kostnadsförslag av din lärare.
3. Läs teori
I körkortsutbildningen är både teori och praktik viktiga för att ta körkort. Genom att plugga teori får du kunskaper om trafikregler som bidrar till att du kan köra med omdöme. Dessa kunskaper, kombinerade med praktisk övningskörning, är avgörande för att du ska kunna hantera olika situationer i trafiken.
Teoridelen innehåller studiematerial samt praktisk teoriundervisning i form av teorikurser och prov. För tider och datum för teorikurser, kolla trafikskolans schema. Genom att parallellt kombinera praktisk och teoretisk utbildning utvecklas du snabbare, får en djupare förståelse för körning och din utbildning till att ta körkort blir mer kostnadseffektiv.
4. Övningskör
Övningskörning är ett viktigt steg för att lära sig hantera olika trafiksituationer. Under övningskörningen får du öva på allt från att starta och stanna bilen till att utföra mer avancerade manövrar, som vänstersvängar i rusningstrafik.
Det är fördelaktigt att kombinera lektioner på trafikskola med privat övningskörning när du ska ta körkort. Börja med några grundläggande lektioner på trafikskolan för att lära dig rätt tekniker och få en tydlig plan för din körutbildning. Trafiklärare har den senaste kunskapen och kan hjälpa dig att utvecklas i rätt takt.
Erfarna bilförare som har haft körkort länge har ibland en körstil som inte alltid följer de senaste trafikreglerna. Därför är det bra att börja nya moment på trafikskolan och sedan öva vidare med en handledare. På så sätt blir träningen till att ta körkort både säkrare och mer effektiv, vilket hjälper dig att hålla nere kostnaderna och lära dig rätt från början.
5. Genomgå riskutbildning
Den obligatoriska riskutbildningen för A- och B-körkort omfattar två delar, Riskettan och Halkan, vilket utökades 2009 för att inkludera information om alkohol, droger och trötthet. När du gör förarprovet ska du ha gjort båda delar och giltighetstiden får inte ha gått ut.
Riskutbildning Del 1 – Riskettan
Fokuserar på hur alkohol, droger, trötthet och andra faktorer påverkar körförmågan. Du deltar i diskussioner om risker och hur de kan undvikas. Notera att riskutbildning för motorcykel inte är gäller för personbil.
Riskutbildning Del 2 – Halkan
Halkan syftar till att göra dig medveten om riskerna med att köra i olika vägunderlag. Du får pröva att köra i varierande hastigheter för att lära känna både dina och fordonets gränser, samt att du också får lära dig vikten av hastighet och skyddsutrustning i olyckssituationer.
Du måste ha genomgått båda delarna av riskutbildningen innan du gör ditt förarprov. Delarna kan tas i valfri ordning, men Del 2 rekommenderas i slutskedet av din förarutbildning på grund av de höga krav som ställs på bedömning och förståelse av trafiksituationer.
För mer information om var halkan utförs kontakta ditt närmsta kontor.
Kom ihåg att ta med dig godtagbar och giltig legitimation till riskutbildningen.
6. Utbildningskontroll på trafikskolan
Utbildningskontrollen är som den ”lilla uppkörningen”, varefter vi utvärderar dina kunskaper och ser till att allt är på banan inför ditt praktiska körprov.
Om du skulle behöva eventuella kompletteringar ger vi information om det efter utbildningskontrollen.
7. Genomför förarprovet på trafikverket
När du närmar dig slutet av din utbildning till att ta körkort bokar vi en tid för ett teoriprov samt en uppkörning. Både teoriprovet och uppkörningen bokas vid samma tillfälle och provtiden är preliminär tills du är godkänd av trafikskolan.
Om du inte är färdigutbildad en vecka innan det teoretiska provet flyttas ditt förarprov automatiskt fram.
- Kunskapsprovet och körprovet görs i nära anslutning till varandra men inte mindre än två veckor emellan provtillfällena.
- Kunskapsprovet görs först och därefter körprovet.
- Körprovet skall genomföras oavsett resultat på kunskapsprovet.
- Godkänt delprov är giltigt i två månader.
- Både kunskapsprovet och körprovet ska vara godkända inom giltighetstiden annars blir du debiterad nya avgifter och proven måste göras om.
- Sammanhållet körkortsprov för behörighet B kan genomföras på alla provorter i landet där kunskapsprov eller körprov kan bokas.
KOM IHÅG! Ta med dig godkänd och giltig legitimation till ditt förarprov. Vid frågor, kontakta oss!